PromosiViral.com

SMART CONSUMER COMMUNITY

Platform Komuniti Pengguna Bijak

Stevia

Stevia adalah salah satu daripada 150 spesies herba dari keluarga Sunflower (Astereacea). Secara rasmi dijumpai pada abad ke-19 oleh DR. Moises Santiago Bertoni, ia menamakan tanaman Stevia Rebaudiana Bertoni untuk menghormati ahli kimia Paraguay.
Stevia berasal dari kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah. Stevia yang banyak digunakan sebagai pemanis diekstrak dari spesies Rebaudiana. Nama lain untuk Stevia termasuk daun gula-gula, daun manis, daun gula, dan ramuan manis.
Stevia berasal dari kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah. Stevia yang banyak digunakan sebagai pemanis diekstrak dari spesies Rebaudiana. Nama lain untuk Stevia termasuk daun gula-gula, daun manis, daun gula, dan ramuan manis.
Stevia adalah tumbuhan berbatang lembut dengan daun berbentuk bujur, dan tangkai halus dengan bulu halus. Dalam persekitaran yang optimum, Stevia dapat tumbuh dengan ketinggian lebih dari 1 meter. Bunganya kecil dan putih. Untuk penanaman, medium yang digunakan mestilah berpori agar tidak menahan air ketika disiram.
Penggunaan Stevia sebagai pemanis ditemui oleh orang Eropah pada abad ke-16. Sejak itu, ia digunakan secara meluas di Eropah hingga ke Asia. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai Stevia baru bermula pada abad ke-19 ketika para penyelidik dari Brazil mendengar bahawa daun Stevia tunggal dapat memaniskan labu pahit dan secawan teh ramuan pahit.
Pada masa itulah kajian dilakukan oleh ahli botani Paraguay bernama Moises S. Bertoni yang kemudian menulis beberapa artikel awal mengenai Stevia. Ciri khas Stevia yang paling unik adalah pemanis semula jadi tanpa kandungan kalori. Ciri ini menarik banyak penyelidik untuk membuat kajian mengenai Stevia. Kajian mengenai racunnya mendedahkan bahawa sebatian utama untuk kemanisannya adalah Stevioside yang tidak beracun.
Terdapat lebih 900 jurnal kajian saintifik dan peubatan berkaitan manfaat stevia kepada kesihatan manusia sebagai pemanis gantian, Kajian-kajian inilah yang menjadi bukti sokongan kuat mengapa pakar nutrisi kesihatan makanan menggalakkan masyarakat mengambilnya menggantikan gula pasir yang merisikokan kesihatan.
Kelebihan dan kelebihan Stevia telah terbukti secara saintifik. Beberapa sifat baik Stevia adalah:
  • Melawaskan kencing.
  • Memberi tenaga pada badan.
  • Membantu mengimbangkan tahap gula dalam darah.
  • Membantu mereka yang menderita insomnia.
  • Menyokong sistem pencernaan semasa pencernaan.
  • Membantu mengawal berat badan (kegemukan).
  • Membantu menurunkan kandungan gula dalam darah yang sesuai untuk pesakit diabetes dan hipoglikemia
2.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Costumer Service
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Dapatkan Stevia Hari Ini

Tinggalkan gula putih dan mula amalkan stevia sebagai pemanis harian anda untuk nikmati manfaat kesihatan yang lebih baik

Stevia

Sapphire
$240
$ 180
00
10ml x 5 botol x 1 kotak
  • Premium Membership
  • Potensi Income Max 1500 sehari
  • Auto Placement*
Hot Item