PromosiViral.com

SMART CONSUMER COMMUNITY

Platform Komuniti Pengguna Bijak

Penyakit Gout

Tahukah anda bahawa Penyakit Gout ini sering terjadi kepada kaum lelaki yang berada dalam lingkungan umur tiga puluhan dan keatas, dan perempuan juga boleh mengalami masalah ini terutamanya selepas putus haid atau menopause?

Dan tahukah anda bahawa walaupun penyakit Gout dianggap sebagai penyakit keturunan, terdapat ramai pesakit Gout yang tidak mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit ini?

Gout sebenarnya dikelaskan sebagai penyakit Artritis yang berpunca daripada pengumpulan asid urik pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki.
Gout menyebabkan keradangan, kebengkakan dan kesakitan yang datang secara tiba-tiba pada sendi, terutamanya sendi-sendi yang besar, langsung membataskan pergerakan pesakit itu.
Biasanya, serangan Gout hanya akan membabitkan satu sendi pada satu ketika.

Punca Gout

Penyakit Gout ini terjadi akibat dua faktor iaitu akibat asid urik yang berlebihan di dalam badan dan akibat asid urik yang tidak dibuang dengan berkesan daripada badan.

Asid Urik yang berlebihan ini menyebabkan pembentukan kristal berbentuk jarum pada sendi, iaitu punca sakit Gout. Ia juga boleh terbentuk di bahagian lain, dan akhirnya boleh menyebabkan batu karang dalam buah pinggang.

Asid urik biasanya akan mendap pada sendi ibu jari kaki. Tetapi ia juga boleh terkumpul pada sendi lain seperti belakang kaki, buku lali, lutut, pergelangan tangan, siku dan jejari tangan.

Pengumpulan asid ini boleh menyebabkan bonjolan kecil pada kulit, dipanggil (to-fai). Pada keadaan yang lebih serius, tophi menjadi terlalu besar dan boleh pecah, serta mengeluarkan bahan seperti kapur.

Ketidakseimbangan asid urik ini kemungkinan disebabkan faktor keturunan, pengambilan makanan yang kaya protein dengan lebih, obesiti, pengambilan alkohol yang berlebihan, kerosakan buah pinggang, pengambilan ubatan tertentu seperti diuretik dan aspirin. Kekurangan air di dalam tubuh yang serius boleh memburukkan keadaan.

Simptom Gout

Tanda-tanda atau simptom yang menunjukkan yang anda mungkin didatangi Gout ialah apabila anda rasa sakit pada sendi terutamanya di sendi ibu jari kaki, lutut dan pergelangan kaki.
Sendi itu akan rasa sakit apabila disentuh, dan boleh ikuti oleh demam yang menggigil akibat kesakitan yang teruk.
Serangan secara tiba-tiba boleh menjadi lebih ketara pada waktu tengah malam. Ingatlah, hanya rawatan yang sesuai boleh mengurangkan sakit dan kekerapan serangan yang seterusnya.
Sendi itu akan rasa sakit apabila disentuh, dan boleh ikuti oleh demam yang menggigil akibat kesakitan yang teruk. Dialog : Abang rasa macam nak demam ,lain macam je rasa : sakit ke abang ? Serangan secara tiba-tiba boleh menjadi lebih ketara pada waktu tengah malam. Ingatlah, hanya rawatan yang sesuai boleh mengurangkan sakit dan kekerapan serangan yang seterusnya.

Tahap Gout

Mengikut kajian, Gout boleh dibahagikan kepada empat peringkat: 1. Asimptomatik – yang tidak menunjukkan sebarang gejala atau tanda 2. Akut – Dalam kes ini, tanda-tanda Gout muncul dengan cepat dan secara tiba-tiba, biasanya pada tisu lembut beberapa sendi, dan sakit akan hilang dengan kadar yang cepat. 3. Interkritikal – ini adalah fasa di mana tiada serangan gout dan ini boleh berlangsung selama beberapa bulan atau juga bertahun lamanya. 4. Kronik – bagi peringkat kronik pula, serangan boleh berlaku berulang kali, dipanggil ‘Polyarticular Gout’. Pesakit akan berasa amat sakit, kejang dan kaki mungkin berubah bentuk, bengkak, merah, dan panas, termasuk demam. Kategori kronik yang sudah teruk pula, boleh berlaku kerosakan ginjal, hipertensi, dan batu karang.

Hiperurisemia

Kebanyakan pesakit Gout mempunyai kadar asid urik yang tinggi. Keadaan ini dipanggil ‘hiperurisemia’.

‘Hiperurisemia’ berlaku apabila buah pinggang gagal menyingkirkan asid urik secara secukupnya atau apabila badan menghasilkan terlalu banyak asid urik.

Rujukan
4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
FARIDAH HUSIN
11 months ago

Alhamdulillah ada testimoni gout, suami kpd Pn.Rahimah yg kembali pulih selepas amakan Fiber detox RCCWW.
.
Mula nampak kesan selepas mencuba 1 sachet yg diambil pada waktu malam sblm tidur. Keesokan paginya, beliau dah boleh bangun hantar Pn. Rahimah ke tempat kerja.
.
Terbaik, Fiber detox..
#sihatbadansihatpoket

Andysusilo Sugeng
10 months ago

Alhamdulillah semoga Allah memberikan syifa

Costumer Service
1
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x