PromosiViral.com

SMART CONSUMER COMMUNITY

Platform Komuniti Pengguna Bijak

Pengertian & Konsep Affiliate Marketing

Dalam dunia marketing online ataupun bisnes internet, salah satu model bisnes yang popular sekarang adalah Affiliate Marketing. Jadi apa yang dimaksudkan dengan affiliate marketing?

Jika anda masih baru dalam dunia marketing online, anda boleh menimba pengalaman melakukan promosi dengan menyertai program affiliate yang dijalankan oleh mana-mana pembekal.

Apa Itu Affiliate Marketing?

Affiliate marketing merupakan satu sistem pemasaran online yang menawarkan komisyen kepada mereka yang membantu melakukan promosi bagi pihak  Merchant.

Terdapat 3 pihak terlibat dalam affiliate marketiing

Merchant

Merchant adalah pemilik yang menguruskan sistem affiliate, produk dan perkara berkaitannya. Pihak ini juga yang membayar komisyen kepada affiliate berdasarkan kelayakan. Contohnya, Nur Aqil & Twin Network (M) Sdn Bhd (pemilik PromosiViral.Com) adalah pihak Merchant.

Affiliater

Affiliater pula merupakan individu yang mendaftar keahlian dan melakukan promosi bagi pihak merchant. Affiliater dibayar berdasarkan per click dan juga belian pelanggan yang datang ke web melalui link affiliate mereka.

Pelanggan

Pelanggan adalah individu yang mengunjungi web promosi yang diviralkan oleh affiliater melalui medium media sosial.

Kelebihan Affiliate Marketing

Modal Kecil

Biasanya pihak Mechant tidak mengenakan sebarang bayaran dan kaedah promosi 100% atas kepakaran dan kemahiran affiliater. Namum begitu, kebanyakan merchant hari mnyediakan bahan, bimbingan & tutorial promosi dengan mengenakan bayaran yang rendah.

Tidak Perlu Urus Produk

Affiliater tidak perlu simpan, urus dan hantar produk. Segalanya dilakukan oleh pihak Merchant. Affiliater hanya perlu fokus pada tugasan promosi sahaja.

Tiada Risiko

Affilaiter tidak menanggung sebarang risiko kerugian dalam perniagaan kerana tiada liabiliti perniaga ditanggung seperti sewa, gaji pekerja, bil utiliti dan sebagainya.

Mudah

Biasanya Merchant ada menyediakan group sokongan bagi affilaiter baru untuk belajar melakukan promosi. Bahan promosi seperti poster, copywriting dan tutorial diberi untuk mudahkan affiliater lakukan promosi.

Fleksibel

Program affiliate sebegini memberi ruang kepada mereka yang mahukan pendapatan tambahan tanpa ganggu kerja hakiki sedia ada.

Jom Sertai Affiliater PromosiViral.com

Jika anda orang baru dalam dunia marketing online tetapi mahu jana pendapatan tambahan, PromosiViral.com adalah pilihan terbaik.

Sistem Lengkap

Sistem maklumat berkaitan statistik, perolehan komisyen dan sebagainya tersedia lengkap untuk affiliater.

Kemudahan disediakan

Kemudahan bahan promosi, web penerangan, bimbingan dan tutorial diberi bagi memudahkan affiliater lakukan aktiviti promosi.

Group Sokongan

Aktiviti promosi di media sosial dilakukan secara berkumpulan dengan sokongan marketing antara affiliater.

Komisyen Lumayan

Affiliater memperolehi komisyen berdasarkan per klik dan juga belian produk oleh pelanggan yang mengunjungi web melalui link promosi peribadi.

Modal Kecil

Affiliater hanya perlu buat bayaran RM30 setiap 3 bulan bagi tujuan menampung kos perkhidmatan copywriting, bahan promosi, sistem web dan perkara-perkara berkaitan.

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Wan Seroja
1 year ago

Padu Dan mantap…

Costumer Service
1
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Borang Daftar Affiliater

Jom daftar keahlian affiliate PromosiViral,com. Pelbagai manfaat kewangan menanti anda.